Ενήλικες μεγάλης ηλικίας μπορούν να τρώνε περισσότερο αλάτι από όσο προηγουμένως νομίζαμε

alati56 8

Σήμερα συνιστάται οι ενήλικες ηλικίας 51 ετών και άνω να καταναλώνουν λιγότερο από 1.500 mg νατρίου την ημέρα για την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Δεδομένου ότι αυτό είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μέρος της διατροφής τους.Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση έως και 2.300 mg άλατος δεν συνδέεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, δεν αντικρούει τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 1.500 mg νατρίου την ημέρα, αλλά δείχνει επίσης ότι δεν βλάπτει εάν οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν έως και 2.300 mg (η οποία είναι η σύσταση του CDC για τον γενικό πληθυσμό).
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι ο περιορισμός που υπήρχε στην παρούσα μελέτη είναι ότι η ποσότητα του νατρίου που καταναλώνεται είναι αυτή που ανέφεραν τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη, και οι άνθρωποι γενικά έχουν την τάση να υποτιμούν την κατανάλωση  νατρίου.

Φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 2.300 mg, αλλά οι αριθμοί δεν ήταν στατιστικά σημαντικοί.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αυτό-αναφερόμενη διατροφική πρόσληψη 2.642 ενηλίκων, ηλικίας 71 έως 80, ενώ ο επανέλεγχος έγινε μετά από 10 έτη. Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 33,8% στα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα, 30,7% στην ομάδα που καταναλώνει 1.500 έως 2.300 mg και 35,2% στα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα.

Οι συστάσεις του CDC προσφέρουν ένα περιθώριο για τους ανθρώπους δύο ετών και άνω οι οποίοι συστήνεται να καταναλώνουν λιγότερο από 2.300 mg νατρίου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία όμως συστήνει 1.500 mg την ημέρα για όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη αποδείξεων ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να καταναλώνουν λίγο νάτριο, και ότι είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο δρ Ανδρέας Π. Καλογερόπουλος του Πανεπιστημίου Emory υποστηρίζει ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πιθανόν μπορούν  να ακολουθούν τις γενικές συστάσεις για όλες τις ηλικίες οι οποίες είναι ένα κουταλάκι του γλυκού (2.300 mg) νάτριο την ημέρα. Επίσης, άτομα 70 ετών και άνω που δεν υποφέρουν από από καρδιαγγειακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να ακολουθούν  τις τυποποιημένες συστάσεις. Όμως οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού νάτριο την ημέρα  είναι επιβαρυντικό για την υγεία.

Διαβάστε εδω την πρωτότυπη έρευνα

Κοινοποιήστε το άρθρο