Επίδραση των φυτικών ινών στα βακτήρια του εντέρου και απώλεια βάρους.

gut, bacteriaΜελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι εκτός από την προαγωγή της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, δύο ειδικές λειτουργικές ίνες πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν γίνονται μέρος μιας μακροπρόθεσμης, καθημερινής δίαιτας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο παρελθόν μπόρεσαν να δουν μια στιγμιαία απεικόνιση των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο έπειτα από δίαιτα στην οποία είχε συμπεριληφθεί πολυδεξτρόζη και διαλυτές φυτικές ίνες καλαμποκιού. Χρησιμοποιώντας τα δείγματα της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις αλληλουχίες ολόκληρου του γονιδιώματος για να διερευνήσουν το πλήρες φάσμα των πληροφοριών του βακτηριακού γονιδιώματος στο έντερο μετά τη λήψη συμπληρωματικών ινών. Οι νέες πληροφορίες βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν περισσότερα για τις λειτουργικές ικανότητες των βακτηρίων στο έντερο όταν οι ίνες αυτές καταναλώνονται ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Hannah Holscher, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις είπε ότι το πιο εκπληκτικό και ασυνήθιστο της πρόσφατης αυτής μελέτης ήταν η αλλαγή του λόγου Bacteroidetes/ Firmicutes προς περισσότερα Bacteroidetes, κάτι που οι ερευνητές δεν είχαν δει στο παρελθόν.

 «Αυτό ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μας, διότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το να υπάρχουν περισσότερα Bacteroidetes μπορεί να είναι ωφέλιμο διότι τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό των βακτηρίων αυτών τείνουν να είναι πιο αδύνατα. Με περισσότερα Firmicutes, τα άτομα τείνουν να είναι πιο παχύσαρκα», δήλωσε η Holscher. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει αιτιότητα για την απώλεια βάρους, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες είναι προστατευτική ενάντια στην παχυσαρκία. Είναι μια συναρπαστική στροφή και βοηθά να οδηγηθούν οι ερευνητές στο να μελετήσουν αυτές τις ίνες ως μέρος μιας δίαιτας για απώλεια βάρους».

Η Holscher πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της αλληλουχίας του γονιδιώματος αποκάλυψαν επίσης αλλαγές στη λειτουργική ικανότητα της μικροχλωρίδας καθώς και αλλαγές στο μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών. «Είδαμε ότι υπήρχε μια μείωση σε γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, η οποία συσχετίζεται με την μείωση της ζύμωσης των πρωτεϊνών που συνέβη στα έντερα των συμμετεχόντων της μελέτης, όταν κατανάλωναν τις ίνες», είπε. “Οι πληροφορίες από τη μελέτη αυτή, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της προηγούμενης μελέτης, μας επέτρεψαν να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι κάνουν τα βακτήρια στο έντερό μας”.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων στο έντερο με τα συμπληρώματα των φυτικών ινών, όταν η λήψη συμπληρωμάτων σταμάτησε οι πληθυσμοί φάνηκε να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν.

Διαβάστε εδώ την πρωτότυπη έρευνα

Κοινοποιήστε το άρθρο