Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ μπορεί να είναι καλή για το συκώτι

coffe smallΜια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hepatology δείχνει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, συνδέεται με μικρότερη εμφάνιση αυξημένων επιπέδων των ηπατικών ενζύμων. Η κατανάλωση καφέ είναι πολύ διαδεδομένη, με τους περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς άνω των 18 ετών να πίνουν κατά μέσο όρο 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με μια αναφορά του 2010 από τον Εθνικό Συνεταιρισμό Καφέ. Επιπρόσθετα, ο Διεθνής Συνεταιρισμός Καφέ αναφέρει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση 2% κάθε χρόνο.

”Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες στο συκώτι. Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις δεν είναι καθαρές για το αν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα μπορούν να επεκταθούν και στον ντεκαφεϊνέ καφέ”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Qian Xiao από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Bethesda στο Μέριλαντ.

Για την παρούσα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής (NHANES, 1999-2010). Ο πληθυσμός της μελέτης περιλάμβανε 27.793 συμμετέχοντες ηλικίας πάνω από 20 ετών οι οποίοι ανέφεραν την κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση. Η ομάδα των επιστημόνων μέτρησε τα επίπεδα πολλών δεικτών της ηπατικής λειτουργίας όπως οι αμινοτρανσφεράσες ALT και AST, η αλκαλική φωσφατάση (ALP) και η γ- γλουταμύλο τρανσεράση ή γ- γλουταμυλο τρανσπεπτιδάση (GGT) για να προσδιορίσει την ηπατική υγεία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ALT, AST, ALP και GGT σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ. Επίσης οι ερευνητές βρήκαν χαμηλά επίπεδα των ηπατικών αυτών ενζύμων και σε εκείνους τους συμμετέχοντες που έπιναν μόνο ντεκαφεινέ καφέ.

”Τα ευρήματά μας συνδέουν την κατανάλωση τόσο του κανονικού όσο και του ντεκαφεινέ καφέ με χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων”, κατέληξε ο Xiao.”Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης μπορεί να προάγουν την ηπατική υγεία. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να ταυτοποιήσουμε αυτά τα συστατικά”.  

Διαβάστε εδω την πρωτότυπη έρευνα

Κοινοποιήστε το άρθρο