Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιά σε ενήλικες

dark choc 6Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συναντήσεις του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας το 2015, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, να αυξήσει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει άλλους δείκτες καρδιακής υγείας σε ενήλικες που κάνουν καθιστική ζωή. Γι’ αυτήν τη διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, 17 εθελοντές (με μέση ηλικία τα 50 έτη) επιλέχθηκαν με τυχαίο τρόπο για να καταναλώσουν δύο τετραγωνάκια από τη σοκολάτα Hershey’s Extra Dark Chocolate ή το εικονικό φάρμακο (20 g) για 3 μήνες. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος, δοκιμασίες αντοχής στην άσκηση και βιοψίες από τη σκελετική μάζα πριν και μετά την περίοδο των 3 μηνών.

Οι εθελοντές στους οποίους δόθηκε μαύρη σοκολάτα παρουσίασαν βελτιωμένα επίπεδα στην HDL χοληστερόλη, μια τάση μείωσης των τριγλυκεριδίων και αυξημένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας. Οι δοκιμασίες αντοχής στην άσκηση έδειξαν ότι οι εθελοντές είχαν αυξημένη αντοχή και αποτελεσματικότερη παραγωγή ενέργειας στα μυικά τους κύτταρα.

Πιστεύεται ότι η μαύρη σοκολάτα έχει μια απευθείας επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια, την αντίσταση στην ινσουλίνη και στους δείκτες φλεγμονής. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μηχανισμός πίσω από αυτές τις βελτιώσεις σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου και βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η μελέτη είναι αρκετά μικρή και χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε εδω την πρωτότυπη έρευνα

Κοινοποιήστε το άρθρο