Θλιβερά Συμπεράσματα του Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπειου Πανεπιστημίου

SISTOSIS 300x225Θλιβερά συμπεράσματα του τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών από το ΥΠΕΠΘ προς τους μαθητές: 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
 
Δεδομένα που προβληματίζουν προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας». Το πρόγραμμα διενεργείται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης. Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο Καθηγητής Λάμπρος Συντώσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει απο την ΟΠΑΠ ΑΕ.
 
Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών.
Από πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων από παρακολούθηση 867.000 μαθητών Δημοτικού απο όλη την Ελλάδατα τελευταία 13 χρόνια προκύπτουν τα ακόλουθα ανησυχητικά ευρήματα:
 
 1. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 – 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
 
 2. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.
 
3. Σήμερα, περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
 
 4. Και ένα θετικό στοιχείο! Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σταματήσει να αυξάνεται!.
 
 5. Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου.
 
 6. Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
 
 7. Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών εκπληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (?60 λεπτά ημερησίως).
 
 8. Αντίθετα, περισσότερο από το 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία εκπληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα
 
 9. Οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται με 5 (στη δεκαδαβάθμια κλίμακα).
 
 Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και η μείωση της αερόβιας αντοχής των μαθητών Δημοτικού καθιστούν άμεση την ανάγκη λήψης μέτρων!
 
Λ. Συντώσης, Καθηγητής (Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος)
e-mail:[email protected]     τηλ: +1-409-771-7894
Δρ. Κ. Τάμπαλης, Καθ. Φυσικής Αγωγής (Επιστημονικός Συνεργάτης)
 
Βιβλιογραφία
1.      Tambalis KD, et al. Eleven-year Prevalence Trends of Obesity in Greek Children: First Evidence that Prevalence of Obesity is Levelling Off. Obesity (Silver Spring). 2009Jan;18:161.
2.      Tambalis KD, et al. Greek Children Living in Rural Areas Are Heavier but Fitter Compared to Their Urban Counterparts: A Comparative, Time-Series (1997-2008) Analysis. The Journal of Rural Health 2011 (in press)
3.      Tambalis KD, et al. Inverse, but independent trends in obesity and fitness levels among Greek children: a time-series analysis from 1997 to 2007. Obesity Facts, 2011 (in press).

Κοινοποιήστε το άρθρο