Επάγγελμα

Το επάγγελμα του ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Διαιτολόγος είναι ο ειδικός επιστήμονας, ο οποίος με γνώσεις, πληροφορίες και κατάλληλους χειρισμούς συμβάλλει στην προστασία και την προαγωγή της υγείας και συνεισφέρει στην αποκατάστασή της με τη σωστή διατροφή. Η ειδικότητα του διαιτολόγου, σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των μοντέρνων επαγγελμάτων με πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.

Στην Ελλάδα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, εκτός από δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλπ. τα τελευταία χρόνια απασχολείται κυρίως ιδιωτικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε μετέχοντας σε διάφορες ομάδες υγείας, είτε ατομικά δραστηριοποιούμενος κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που τόσο σε προληπτικό όσο και θεραπευτικό επίπεδο χρήζουν διαιτολογικής παρέμβασης.

Η συμβολή του στην αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας είναι καθοριστική. Τον αποκαλούν «θεματοφύλακα» της υγιεινής διατροφής και «πολέμιο» της παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας όλο και περισσότεροι ζητούν τη βοήθειά πτυχιούχων διατροφολόγων, ενώ ο ρόλος τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη βελτίωση και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Ταυτόχρονα η επιστημονική του παρουσία διευρύνεται συνεχώς σε ολοένα και περισσότερα πεδία: Κλινική διαιτολογία, Αδυνάτισμα, Αθλητική Διατροφή, Παιδική Διατροφή, Βιομηχανία τροφίμων, μελέτη και εφαρμογή διαιτολογικών δεδομένων σε συνεργασία με εταιρίες μαζικής εστίασης, συνεργασίες με έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., συγγραφή βιβλίων διατροφικού περιεχομένου, αντιμετώπιση ειδικών ομάδων πληθυσμού: ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

Επιπλέον παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση συνδρόμων διαταραχών διατροφής που εμφανίζονται με ραγδαίο ρυθμό στο δυτικό κόσμο ως αποτέλεσμα της επίλυσης του επισιτιστικού προβλήματος και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, όπως είναι η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία.

Δείτε τους Τομείς Απασχόλησης (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)