Τομείς Απασχόλησης (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Η διατροφολογία είναι ένας κλάδος, που διαθέτει πληθώρα επαγγελματικών επιλογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι Τομείς Απασχόλησης του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου:

Ο Ιδιώτης Διατροφολόγος

Οι πρώτες διαιτολογικές μονάδες (διαιτολογικά γραφεία) δημιουργούνται από αποφοίτους της Χ.Α.Σ.Ο.Ο. (Χαροκόπειος Σχολή, που μέχρι τότε αποτελούσε την ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα διαιτολόγων στην Ελλάδα) στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Έκτοτε ο ρυθμός εμφάνισης τους ακολουθεί μορφή γεωμετρικής προόδου με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν περισσότερες από 60 διαιτολογικές μονάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο το επάγγελμα του ιδιώτη διαιτολόγου έχει περάσει πολλά… Αμφισβητήθηκε κατά το παρελθόν με συνέπεια, οι πρώτοι ελεύθεροι επαγγελματίες διαιτολόγοι να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, ως προς την καθιέρωσή τους στον ευρύτερο επαγγελματικό και επιστημονικό χώρο.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά… Το επάγγελμα του διαιτολόγου στην ιδιωτική πρωτοβουλία έχει πλέον καταστεί απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα οι δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που πρωτοξεκινά στον επαγγελματικό στίβο, να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Τα σημερινά δεδομένα και οι επιχειρηματικές προοπτικές που σκιαγραφούν την παρουσία του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ελκυστικά. Ο ρόλος της διατροφής, και φυσικά του διαιτολόγου είναι σημαντικός, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Επιπλέον το φαινόμενο του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, που κυρίως καλείται να αντιμετωπίσει ο διαιτολόγος, αποτελεί σήμερα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας σε όλο το πλανήτη και παράλληλα τη σημαντική προτεραιότητα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα το 64.5% στην Αμερική είναι υπέρβαροι, το 30.5% είναι παχύσαρκοι, ενώ το 4.7% νοσογόνα παχύσαρκοι (JAMA 2002 –NHANES).

Παράλληλα σημειώνεται 75% αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας τα τελευταία 15 χρόνια (Wadden 2000), ενώ τ
ην ίδια ώρα στην Ελλάδα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών είναι παχύσαρκοι.

Η φύση, οι συνθήκες εργασίας και ο ρόλος του διαιτολόγου στη Διαιτολογική Μονάδα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εξειδικεύεται. Πραγματοποιώντας συνεργασίες με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ο ρόλος του, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση κλινικών περιστατικών είναι να καταρτίζει το γενικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ασθενών και το ατομικό πρόγραμμα εκείνων που χρειάζονται ιδιαίτερη δίαιτα, ανάλογα με τις ειδικές θρεπτικές απαιτήσεις του και πάντα σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις.

Συνεργαζόμενος με ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές, επίσης, θα μπορούσε να μετέχει στις διάφορες επιτροπές παραλαβής τροφίμων, ενώ παράλληλα να ελέγχει και την ποιότητα της παρασκευής των φαγητών. Στον τομέα της μείωσης του σωματικού βάρους, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διαίτων απίσχνασης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο επιστημονικό του αντικείμενο, αλλά και την αιχμή την επιχειρηματικής παρουσίας του.

Τα καταρτιζόμενα διαιτολόγια εκτός από το ότι θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα ώστε να καθίστανται αποτελεσματικά, θα πρέπει να συνοδεύονται από Τροποποίηση της Διατροφικής Συμπεριφοράς. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει παχύσαρκους σε συνδυασμό με τις κλινικές ιδιαιτερότητες τους: π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, Μεταβολικό Σύνδρομο, κλπ.

Ο Διατροφολόγος στην προάσπιση της Δημόσιας υγείας

Είναι σαφές ότι ο διαιτολόγος δεν ασχολείται αποκλειστικά με ασθενείς, υπέρβαρους ή παχύσαρκους, αλλά και με διαφορετικές κατηγορίες ατόμων που, για ξεχωριστούς λόγους η κάθε μία, χρειάζονται ειδικό διαιτολόγιο.Σε τέτοιες κατηγορίες ανήκουν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα βρέφη και τα νήπια, οι πελάτες των εστιατορίων και ξενοδοχείων πολυτελείας αλλά και άτομα που πάσχουν από σύνδρομα διαταραχών διατροφής.

Επιπλέον, ο ιδιώτης διαιτολόγος μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με διαφόρους τομείς δημόσιας υγείας (σε ερευνητικά κέντρα, σε προγράμματα επισιτισμού για υπανάπτυκτες χώρες, στην εκπαίδευση) και να συνεργαστεί με υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή με άμεσο στόχο την πληροφόρηση της κοινότητας σε θέματα διατροφής.

Το τελευταίο αποτελεί αναμφισβήτητα και τη μεγαλύτερη πρόκληση του ελεύθερου επαγγελματία διαιτολόγου στον 21ο αιώνα. Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων διατροφικού περιεχομένου, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των έντυπων και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε., για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού τους από επιστήμονες διαιτολόγους – διατροφολόγους αυξάνεται θεαματικά.

Παρατηρώντας τις κυκλοφορίες και τη θεαματικότητα τους να αυξάνεται προχώρησαν όχι μόνο στην καθιέρωση μόνιμων στηλών σε εφημερίδες – περιοδικά και ενοτήτων σε τηλεοπτικές εκπομπές που στελεχώνονται από έγκριτους διατροφολόγους, αλλά και στη δημιουργία εξειδικευμένων περιοδικών («Forma», «Vita», «Salve» κλπ).

Ο Αθλητικός Διατροφολόγος

Στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής η παρουσία του Διαιτολόγου είναι σημαντική και η συμβολή του στην μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή είναι καθοριστική. Οι διαρκώς αυξανόμενες συνεργασίες ιδιωτών διαιτολόγων με αθλητικούς συλλόγους καθώς και η αυξημένη προσέλευση αθλητών στις διαιτολογικές μονάδες που παρατηρείται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η αύξηση του κόσμου που ασχολείται με τον αθλητισμό αποτελούν εχέγγυα των διαφαινόμενων επιχειρηματικών προοπτικών.

Η ενασχόληση με την παιδική διατροφή αποτελεί μία σπουδαία επιστημονική και συνάμα επιχειρηματική πρόκληση. Με δεδομένα ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, την αύξηση του κατανάλωσης τροφίμων από το χώρο των λεγόμενων «fast-food» καθώς και τη λιγότερη άσκηση που παρατηρείται στα παιδιά των νεώτερων γενεών, το πρόβλημα καθίσταται τεράστιο και η αναγκαιότητα παρέμβασης του διαιτολόγου είναι εξόχως απαραίτητη.

Ο Διατροφολόγος στη Βιομηχανία Τροφίμων

Η νεώτερη πρόκληση στην παρουσία του διαιτολόγου καλείται βιομηχανία τροφίμων. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες (Τσεχία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία) και ανακοινώθηκε σε πρόσφατο Συνέδριο στις Βρυξέλλες  το 40% νοιάζεται περισσότερο για την ασφάλεια, το 22% για τις τιμές,  το 22% για τη διατροφική αξία και  μόλις το 7% φάνηκε προβληματισμένο για τη γεύση και την εμφάνιση των τροφίμων.

Οι βιομηχανίες κατάφεραν να ικανοποιήσουν την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών όσον αφορά τη γεύση, χωρίς ωστόσο να τους έχουν πείσει για την ασφάλεια τους. Έτσι ο ρόλος του διαιτολόγου επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση των καταναλωτών σε θέματα εκπαίδευσης, στην καταναλωτική εγρήγορση σε θέματα ασφάλειας και θρεπτικής αξίας, στην αποσαφήνιση των μύθων για πολλά τρόφιμα, στην ετικετοποίηση και εκπαίδευση, αλλά και στη δημιουργία νέων καινοτομικών – λειτουργικών τροφίμων.

Ο Παιδοδιατροφολόγος

Η ενασχόληση με την παιδική διατροφή αποτελεί μία σπουδαία επιστημονική και συνάμα επιχειρηματική πρόκληση. Με δεδομένα ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, την αύξηση του κατανάλωσης τροφίμων από το χώρο των λεγόμενων «fast-food» καθώς και τη λιγότερη άσκηση που παρατηρείται στα παιδιά των νεώτερων γενεών, το πρόβλημα καθίσταται τεράστιο και η αναγκαιότητα παρέμβασης του διαιτολόγου είναι εξόχως απαραίτητη.