Ορισμός Διατολόγου – Διατροφολόγου

krisima zitimata paidikis diatrofis

Διαιτολόγος είναι ο ειδικός που εκπαιδεύτηκε στην διατροφή – επιστήμη τροφίμων και στο σχεδιασμό συγκεκριμένων διαιτολογίων ή μενού για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας.

Είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος (BSc) ή ισότιμου πτυχίου στη διαιτολογία / διατροφολογία και επιστήμη διατροφής. 

O διαιτολόγος που κατέχει Πανεπιστημιακό Δίπλωμα με τίτλο σπουδών στην Επιστήμη Διατροφής μπορεί να ονομάζεται και Διατροφολόγος.

O Διαιτολόγος μπορεί να είναι απόφοιτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. Ανώτατου Τεχνολογικού Ινστιτούτου) (ΤΕ).

O τίτλος σύμβουλος διατροφής δεν είναι κατοχυρωμένος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους διαιτολόγους.

Το επάγγελμα του ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Διαιτολόγος είναι ο ειδικός επιστήμονας, ο οποίος με γνώσεις, πληροφορίες και κατάλληλους χειρισμούς συμβάλλει στην προστασία και την προαγωγή της υγείας και συνεισφέρει στην αποκατάστασή της με τη σωστή διατροφή. Η ειδικότητα του διαιτολόγου, σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των μοντέρνων επαγγελμάτων με πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.

Στην Ελλάδα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, εκτός από δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλπ. τα τελευταία χρόνια απασχολείται κυρίως ιδιωτικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε μετέχοντας σε διάφορες ομάδες υγείας, είτε ατομικά δραστηριοποιούμενος κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που τόσο σε προληπτικό όσο και θεραπευτικό επίπεδο χρήζουν διαιτολογικής παρέμβασης.

Η συμβολή του στην αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας είναι καθοριστική. Τον αποκαλούν «θεματοφύλακα» της υγιεινής διατροφής και «πολέμιο» της παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας όλο και περισσότεροι ζητούν τη βοήθειά πτυχιούχων διατροφολόγων, ενώ ο ρόλος τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη βελτίωση και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Ταυτόχρονα η επιστημονική του παρουσία διευρύνεται συνεχώς σε ολοένα και περισσότερα πεδία: Κλινική διαιτολογία, Αδυνάτισμα, Αθλητική Διατροφή, Παιδική Διατροφή, Βιομηχανία τροφίμων, μελέτη και εφαρμογή διαιτολογικών δεδομένων σε συνεργασία με εταιρίες μαζικής εστίασης, συνεργασίες με έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., συγγραφή βιβλίων διατροφικού περιεχομένου, αντιμετώπιση ειδικών ομάδων πληθυσμού: ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

Επιπλέον παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση συνδρόμων διαταραχών διατροφής που εμφανίζονται με ραγδαίο ρυθμό στο δυτικό κόσμο ως αποτέλεσμα της επίλυσης του επισιτιστικού προβλήματος και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, όπως είναι η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία.

Καθήκοντα

Διαιτολόγος ή Διατροφολόγος

Στη χώρα μας ο επίσημος τίτλος για τους πτυχιούχους σε θέματα δίαιτας και διατροφής είναι αυτός του Διαιτολόγου- Διατροφολόγου.

Σε άλλες χώρες ο τίτλος του διαιτολόγου διαφέρει από τον τίτλο του διατροφολόγου στις σπουδές, πράγμα που σημαίνει ότι ο διαιτολόγος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διατροφολόγος.

Στην Ελλάδα όμως οι 2 αυτοί τίτλοι κατοχυρώνονται από το πρώτο πτυχίο (BSc). O διαιτολόγος που διαθέτει πτυχίο με τίτλο σπουδών στην Επιστήμη Διατροφής ονομάζεται και διατροφολόγος.

Ο διαιτολόγος είναι ο ειδικός που εκπαιδεύτηκε σε θέματα επιστήμη τροφίμων, διατροφής, και σχεδιασμό συγκεκριμένων διαιτολογίων για απώλεια βάρους ή για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας.

Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι τα τελευταία χρόνια χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ασκούν νόμιμα το επάγγελμα. Έτσι εξασφαλίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές σε ελληνικό ίδρυμα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) ή ίδρυμα του εξωτερικού μετά από αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ.

Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να αναλάβει περιστατικά απώλειας βάρους, αλλά έχει εκπαιδευτεί ναι στην αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δεν κατοχυρώνεται από μεταπτυχιακές σπουδές ούτε από σεμινάρια. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ο ειδικός που σκέφτεστε να εμπιστευτείτε είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος, ελέγξτε στο βιογραφικό του στο Ιντερνετ.

Εναλλακτικά μη διστάσετε να ρωτήσετε για τις σπουδές που έχει ολοκληρώσει και σε ποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Το πιθανότερο είναι πάντως εάν επισκεφτείτε το χώρο του να έχει αναρτήσει σε εμφανές σημείο το πτυχίο του.

Κλινικός Διαιτολόγος

Ο κλινικός διαιτολόγος είναι μια υποκατηγορία των πτυχιούχων διαιτολόγων.

Ο κλινικός διαιτολόγος εκτός από τα καθήκοντα του σαν διαιτολόγος ασχολείται και με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή.

Ο τίτλος κλινικός διαιτολόγος (ή κλινικός διατροφολόγος) μπορεί να αποδοθεί είτε από μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην κλινική διατροφή είτε με κάποια εξειδίκευση πάνω στο κομμάτι αυτό.

Σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, συμβουλος υγείας κ.α.

Οι τίτλοι αυτοί δεν κατοχυρώνονται από καμιά σχολή ούτε είναι επίσημοι.

Ο μόνος τίτλος που αποδίδεται από διετή φοίτηση σε ΙΕΚ είναι αυτός του βοηθού διαιτολόγου. Τα άτομα αυτά δεν είναι επιστήμονες διαιτολόγοι και δεν δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου παραμόνο όταν βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου πτυχιούχου, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει 4ετής σπουδές στο κομμάτι της διαιτολογίας, και άρα δεν έχουν τα εφόδια και τις γνώσεις για να παρέχουν συμβουλές στο κομμάτι της διατροφής.

Επίσης επαγγελματικά δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν διαιτολογικό γραφείο που σημαίνει ότι εάν τους έχετε συναντήσει κάπου λειτουργούν παράνομα.

Οι κατηγορίες αυτές χρησιμοποιούν ‘εναλλακτικούς’ τρόπους διατροφικής αντιμετώπισης οι οποίοι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Πολλές φορές επίσης είναι μέλη διαφόρων υπηρεσιών δικτυακού μαρκετιγκ και προωθούν διάφορα σκευάσματα και σκόνες αμφιβόλου ποιότητας.

Παιδοδιατροφολόγος

Η ενασχόληση με την παιδική διατροφή αποτελεί μία σπουδαία επιστημονική και συνάμα επιχειρηματική πρόκληση.

Με δεδομένα ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, την αύξηση του κατανάλωσης τροφίμων από το χώρο των λεγόμενων «fast-food» καθώς και τη λιγότερη άσκηση που παρατηρείται στα παιδιά των νεώτερων γενεών, το πρόβλημα καθίσταται τεράστιο και η αναγκαιότητα παρέμβασης του διαιτολόγου είναι εξόχως απαραίτητη.

Αθλητικός Διατροφολόγος

Ο Αθλητικός Διατροφολόγος – Sports Nutritionist είναι επαγγελματίας υγείας που παρέχει συμβουλές σε αθλητές ή αθλητικές ομάδες σχετικά με τη σωστή διατροφή.

Οι ενδιαφερόμενοι σε αυτόν τον τομέα μπορούν να ακολουθήσουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή ή σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τη διατροφή.

Η ομάδα πρακτικής της Sports Dietetic Association (ADA) Sports, Cardiovascular and Wellness Nutrition (SCAN) ορίζει έναν αθλητικό διατροφολόγο, που αναφέρεται επίσης ως διαιτολόγος, ως άτομο που παρέχει συμβουλές διατροφής σε έναν αθλητή ή ομάδα με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης.

Αναπτύσσουν προγράμματα διατροφής με βάση τις ανάγκες των πελατών τους και το είδος του αθλήματος τους. Οι αθλητικοί διατροφολόγοι μπορούν να κρατούν αρχεία για τους πελάτες τους για να καταγράψουν την πρόοδο τους ή να καθορίσουν ποια πρόσθετα βήματα πρέπει να γίνουν.

Η ADA υποδεικνύει ότι εκτός από βοήθεια σε αθλητές, οι αθλητικοί διατροφολόγοι μπορούν να συνεργαστούν με γονείς, εκπαιδευτές και προπονητές.